czwartek, 28 marca 2013

Moje pierogi leniwe z cynamonem


Wczoraj na obiad robiłam pierwszy raz w życiu - pierogi leniwe! Wyszły jak wyszły, mogłyby być bardziej miękkie i mogłam zrobić je trochę grubsze, ale jak na swój debiut, nie narzekam. Dzielę się przepisem :)


Składniki na 3-4 porcje:
2 opakowania twarogu białego, mokrego (2x200g)
ok. szklanka mąki
1 jajko
Składniki na posypko-panierkę:
1 łyżka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
pół kostki masła
szczypta cukru wanilinowego

Do miski wrzucamy cały twaróg, jajko i mąkę. Dosypuj mąki aż ciasto nie będzie się bardzo kleiło, jednak nie przesadzaj z nią, bo pierogi będą twarde. Wyrabiamy piękną masę, wałkujemy w rulon (?), robimy krateczkę i tniemy w coś na kształt rombów. Potem wrzucamy na osoloną wodę i czekamy aż wypłynie!

Panierkę robimy oczywiście na patelni. Pierwszego dnia tylko polewałam ugotowane leniwe jak polewą, drugiego dnia wrzuciłam je na patelnie i obtoczyłam robiąc coś na kształt panierki. Tak czy siak dobre! Zdjęcie jest z dnia drugiego.
 

 
   Buś!

2 komentarze:

  1. No to już wiem co jemy 25-ego! :-P Dobrym pomysłem jest użycie miodu zamiast cukru waniliowego ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam leniwe! pierwsze słyszę o połączeniu ich z cynamonem, muszę koniecznie wypróbować Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki!